Abaev Dictionary: entry <hi rendition="#rend_italic">ingyn</hi>

Translated from Russian in 2020 by Oleg Belyaev (ed.), Irina Khomchenkova, Julia Sinitsyna and Vadim Dyachkov.

Абаев, Василий Иванович. Историко-этимологический словарь осетинского языка. Т. I. A–Kʼ. М.–Л.: Наука, 1958. С. ??–??.
font-variant: italic; font-variant: small-caps; quotes: "‘" "’"; quotes: "«" "»";
ingyn
ingin
творог cottage cheese масса свернувшегося молока после введения сычужной закваски mass of coagulated milk after the insertion of rennet ferment suvælloni ingin bawæræn basoʒunmæ ci ǧudæj? много ли нужно было, чтобы обгореть (нежному), как свежий творог, телу ребенка? Did it take long for the body of a child (as delicate) as a cottage cheese to get sunburnt? 1933 III 37 Кавказское слово? Ср. eng сыр, ingiri холодная сыворотка? Bailey (XX 51) возводит к *angaina-, имея в виду восстанавливаемое иран. *angu- ‘острый, резкий по вкусу, запаху’. Однако ingyn как раз не имеет ни острого вкуса, ни резкого запаха. Is it a Caucasian word? Cf. eng cheese, ingiri cold whey? Bailey (XX 51) traces it back to *angaina-, noting the reconstructed Iranian *angu- ‘spicy, strong in taste and smell’. However, it has neither spicy taste, nor strong smell that ingyn has.