Translated from Russian in 2020 by Oleg Belyaev (ed.), Irina Khomchenkova, Julia
Sinitsyna and Vadim Dyachkov.
Абаев, Василий Иванович.
Историко-этимологический словарь осетинского языка. Т. I. A–Kʼ. М.–Л.:
Наука, 1958. С. ??–??.font-variant: italic;font-variant: small-caps;quotes: "‘" "’";quotes: "«" "»";сливочное (нетопленое) масло(unmelted) butter; употребительно только в северноиронских говорах; на юге
в этом значении — .; common only in Northern Iron dialects; in the south in
this sense is usedКак и синонимическое , усвоено
от соседей на Кавказе; ср. nalxaсливочное масло, nax, inxмасло. Термины молочного хозяйства почти все иранского
происхождения; nælxæ и выпадают из
общей системы. Объясняется это тем, что сливочное масло было не в ходу у осетин в прошлом,
они употребляли топленое; см. .Like the synonymous , it is
learned from neighbors in the Caucasus; cf. nalxabutter, nax, inxbutter. Dairy terms are almost all of Iranian origin;
nælxæ and fall out of the system.
This is explained by the fact that butter was not in use among Ossetians in the past,
they
used the melted one; cf. .