Abaev Dictionary: entry <hi rendition="#rend_italic">zad_1</hi>

Translated from Russian in 2020 by Oleg Belyaev (ed.), Irina Khomchenkova, Julia Sinitsyna and Vadim Dyachkov.

Абаев, Василий Иванович. Историко-этимологический словарь осетинского языка. Т. I. A–Kʼ. М.–Л.: Наука, 1958. С. ??–??.
font-variant: italic; font-variant: small-caps; quotes: "‘" "’"; quotes: "«" "»";
zad
солод malt
zadyn
чурек из солодовой муки unleavened bread made from malt flour пирог с солодовой начинкой pie with malt filling ( 80)
zad æftawyn
замачивать зерно на солод soak the grain for malt солодить malt
zad arazync qæbærxor, mænæw, cʼoj æmæ nartxoræj солод готовят из ячменя, пшеницы, ржи и кукурузы malt is made from barley, wheat, rye and corn 1969 III 89; там же подробно о солоде и хмеле как материале для приготовления пиваthere is also detailed information about malt and hops as a material for making beer ærmæst zad yssady jeddæmæ nīcy adǵīnag wyd iron xæʒary... ūmæj kodtoj zadyntæ кроме солодовой муки в осетинской сакле не было никакой сладости... из нее делали солодовые чуреки except for malt flour, there were no sweets in the Ossetian saklia... malt bread was made from it 1962 X 67 Лексикализованное прош. причастие от zajyn расти, буквально проросший. Первоначально употреблялось, надо думать, как прилагательное: zad xor проросшее зерно проросшее зерно ; со временем субстантивировалось. — Из осетинского идет zad солод. — См. . 296. Lexicalized past participle from zajyn grow, literally grown. Originally used, presumably, as an adjective: zad xor проросшее зерно sprouted grain ; it was substantivized over time. — From Ossetic there is zad malt. — See . 296.