Translated from Russian in 2020 by Oleg Belyaev (ed.), Irina Khomchenkova, Julia
Sinitsyna and Vadim Dyachkov.
Абаев, Василий Иванович.
Историко-этимологический словарь осетинского языка. Т.
I. A–Kʼ. М.–Л.:
Наука, 1958. С. ??–??.font-variant: italic;font-variant: small-caps;quotes: "‘" "’";quotes: "«" "»";сырcheeseОбразовано от слова по
звуковым нормам детской речи: глухой начальный согласный с заменяется звонким
ʒ (ср. ‘глаз’ из ); фрикатив х замещается геминированным смычным
kk (ср. ‘нога’ из ‘рука’ из ). От
этого „детского“ слова образовано название каши из муки и сыра, (см.), которое вошло в общий („взрослый“)
язык.It is derived from the word according to the phonetic rules of the child speech: a voiceless initial
consonant c is replaced by a voiced ʒ (cf ‘eye’ from ); a
fricative consonant x is replaced by a geminate stop kk (cf. ‘foot’ from ‘arm’ from ).
The name of porridge made of flower and cheese, (see. this word), is derived from this word. It has
come into a common (“adult”) language.